Tartalom megosztás face

 
 

Bükki források

 

Túrázás közben ha az utazó megszomjazik, nincs is jobb szomjoltó mint az igazi természetes forrásvíz. Általában a források környékén pihenésre, főzésre alkalmas pihenők vannak kialakítva. Van ahol 1 tűzrakóhely, 1 asztal és két pad, de a látogatottabb helyeken akár több tűzrakóhely, több asztallal, padokkal várja az arra látogató utazót, túristát, kikapcsolódni vágyót.

Sajnos a rohanó világunkban egyre kevesebben használják ki ezt a fajta pihenési lehetőséget, és egyre többen vállasztják a Wellness központokat, hétvégi feltöltődésként. Pedig az erdei kirándulás, az erdei környezet, a fák hangulata , a forrásvíz csobogása, a patakok zúgása is nyújt olyan élményt ami feledhetetlen.

Kis hazánkban bőséggel lehet találni forrásokat, és mellettük pihenőhelyeket. Ezek a források kis gyalogos túrák során könnyedén elérhetőek. De van olyan is amelyik, a már megépített út mellett pár méterrel megtalálható. Innen akár nagyobb menyiséget is haza lehet vinni az egészséges forrásvízből autóval. A forrásvíz természetes ásványi anyagainak köszönhetően sokkal egészségesebb mint a csapvíz, vagy a palackozott "ásványvizek". Ezek a természetes vizek egyenlőre teljesen ingyen elérhetőek. Igaz nem a boltba kell csak emenni érte, hanem kicsit messzebb ki a természetbe. 

Csak a bükkben közel 150 forrás található.

Ezeket annak idején nagy gonddal "keretbe" foglalták pihenő helyeket alakítottak ki. A pihenő helyek azóta is megvannak, és hála a szorgos kezeknek, akik az időt és energiát nem sajnálják a karbantartásra, a források is időről- időre megújulnak.

A Bükk patakjai nem csak bő vizükről és természeti környezetükről nevezetesek, hanem látványos édesvízi mészkő kiválásaikról is. Ez a mészanyag a forrás és patakvizekből válik ki, és a magába foglalt, elpusztuló növényzet miatt likacsos szerkezetű mésztufa, népiesen darázskő felhalmozódás keletkezik. Ezek gyakorlatilag minden karsztforrás által táplált patakban megtalálhatók. Legjelentősebb a Lillafüredi Vízesés mésztufa lépcsője, melyben kis barlangüregek is kialakultak a mészkiválással egy időben (szingenetikus barlangkeletkezés). Különlegesen szép vízesés sorozatot alakult ki a Szalajka-völgy, Felső-forrás-völgy és Sebes-víz völgy mészkiválásain. Ugyancsak mészkiváláson folyik a víz a Vöröskő-völgy és Lök-völgy egy szakaszán, s Ómassa házainak egy része a buszvégállomás felett mésztufára épültek. A Szinva-völgyben a Szinva-forrás alatti völgyszakaszban az édesvízi mészkő a 10 m vastagságot is eléri.

 

 

kapcsolat

A weboldal tartalmához küldhetsz élményt, és az észrevételeidet is ide küldheted.


Az emlékművekkel, emlékművek fényképeivel kapcsolatos észrevételeidet küldheted ide.

Látogatók

2011. 09. 15.-től

free counters
Free counters